A város történelme


Tusnádfürdő – „Erdély gyöngye”

Erdély és a Kárpátok gyöngye, Hargita megye legszebb magaslati fürdőhelyeinek egyike. A 12-es úton közelíthető meg. Csíkszeredától 32, Sepsiszentgyörgytől 37, Baróttól 35 és Brassótól 67 km-re fekszik. Ma az Alcsíki-medence egyetlen városa. Tusnádfürdő 1968 februárjától Hargita megye egyik jelentős községe, majd 1968. május 27-től a megye egyik, Románia legkisebb városa. Városi státuszát ásványvizeinek és gyógyfürdőjének köszönheti. (1709 fő a 2002-es népszámlálási adatok szerint).

Az utóbbi években Tusnádfürdő jelentős nemzetközi konferenciáknak ad helyet. A nemzetközi jellegű gyógyhely és klimatikus üdülőhely különösen szép természeti környezetben, a vulkánikus eredetű Csomád-hegytömb lábánál, az Olt Tusnádfürdői-szorosában (606 m) fekszik. A kies fürdőtelep hegyaljai klímája, negatív ionokban gazdag levegője jelentős turisztikai tényező. A fürdőtelep átlagos magassága 656 m, és fő vízfolyása az Olt folyó.

A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből mesterségesen alakították ki. Tusnád övezetének vulkáni eredetű jelenségei nagy szerepet játszottak a fürdőtelep keletkezésében és fejlődésében. Vulkanikus szénsav-kiömlés (mofetta) és az ásványvizek jelenléte tették lehetővé terapeutikus célokra való felhasználásukat, és teremtették meg a feltételeket ahhoz, hogy a település rangos fürdőhely lehessen. 

Keresés

Időjárás
kedd, 2018-07-17
Hőmérséklet: ℃
szerda,
Max: ℃, Min: ℃
csütörtök,
Max: ℃, Min: ℃
péntek,
Max: ℃, Min: ℃