Turisztikai látványosságok


Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum

Tusnádfürdő város közelében található a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum (1,5 ha-os területtel), amely teljes egészében a vulkanikus Hargita-hegység déli részéhez tartozik és a Piliske vulkáni kúp keleti részének alján fekszik (824 m magasság), torony alakú andezit kiemelkedések formájában, melyek 50-60  méterrel a földfelszín fölé emelkednek.
A rezervátum részét képezi egy hegyi tájnak, mely lombhullató és tűlevelű, vegyes erdővel van borítva és ahol nagyszámú, a helyhez alkalmazkodott növényvilág van jelen. Ezek közül kiemelt értékkel bír a Teleki hölgymál (Hieracium telekianum), amely egy helyi endémizmus. A terület faunájából kiemelhető a vörös mókus, a nagy pele, európai őz, barna medve és néha vadmacska, farkas vagy hiúz is előfordul. A rezervátum madárvilágából megemlíthetjük a macskabaglyot, az uhut, a nagy fakopáncsot, az egerészölyvet, a kormosfejű cinegét vagy a fenyves cinegét. Hüllők közül az elevenszülő és a fürge gyík a gyakori.

Függőhíd az Olt folyón

A Malomcsárda panziótól 100 m távolságra található egy ökoturista-pihenő és egy függőhíd az Olt folyó fölött. A föggőhídon áthaladva egy túristaösvény követhetünk dél irányba, az Olt folyásával párhuzamosan, mely elhalad az egykori gát mellett és a kárpituszi borvízforráshoz vezet. Ezután egy mezotermál borvízmedencéhez vezet az ösvény, miközben elhalad a Likaskő nevezetű természetvédelmi érték mellett, melyet az Olt vize alakított ki. A túristaösvény, melyen gyalog vagy biciklivel lehet végighaladni, a továbbiakban Vápa várának és a Sólyomkő várának romjai mellett halad el.
Jelzése: piros sáv, kerékpáros tájékoztató jelzés.
Menetidő: 1 h.
Az útvonal hossza: 2,5 km.
Maximális szintkülönbség: 40 m.

Mofetta

Átkelve az Olt hídján az út kettéágazik: jobb irányba a Solyómkő Természetvédelmi Rezervátum irányába (3-as számú útvonal), és bal irányba, elhaladva a Kempingtábor és a „Stănescu” borvízforrás mellett, az út az erdőbe vezet, a mofetta épületéhez. A mofetta szénsav-kiömlést jelent, mely a vulkanikus hegység utóhatását képezi.
A felszínre kerülő gázok 85%-ban (de néha 98%-ban) tartalmaznak széndioxidot. A széndioxidos medencéknek értágító hatása van, illetvte megfelelő időtartamú kezelések ajánlottak kardiovaszkuláris problémákra (magas vérnyomás, visszértágulás,visszeres fekély), de bőrbetegségekre, reumatikus betegségekre, idegbántalmakra és krónikus nemi betegségekre is hasznosak. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni.

Jelzése: jelzőtáblák.
Menetidő: 20 perc.
Az útvonal hossza: 700 m.
Maximális szintkülönbség: 45 m.

TANÖSVÉNYTÚRA – Tusnádfürdő (656 m) – Csukás-tó (600 m) – Sólyomkő (824 m)

Átkelve az Olt hídján az út kettéágazik: bal irányba a kempingtáborhoz és a mofettához juthatunk (2-es számú útvonal), és jobb irányba 2 tájékoztató tábla van kihelyezve, majd piros háromszög jelzi az útvonalat a Sólyomkőre. Az erdei úton áthaladva, a jelzés a Holló patak mellett (4-es számú útvonal) 18 szerpentinen vezeti végig a kirándulót a Sólyomkő meredek oldalán. Nagyjából 45 perc emelkedés után egy kisebb szikla mögé érkezünk, amely a Sólyomkő déli részén található.Jobb irányba haladva tovább, kb. 10 m után, egy meredek lejtőn haladunk, ahol egy megállóhoz érkezünk. Innen már csak 5 percet kell sétálnunk észak irányába és megérkezünk a Sólyomkő kilátójához, ahol a fakereszt is található. Innen belátható a város, az Olt folyó völgye és a Csomád-hegység. Az útvonal mentén 10 oktató jellegű tábláról informálódhatunk, melyek az út menti fákra vannak felszerelve.

Jelzése: piros háromszög.
Menetidő: 1–2 h.
Az út hossza: 2,5 km.
Maximális szintkülönbség: 189 m.

Kerékpárút

Az útvonal (kb. 10 km) Újtusnádról indul és áthalad tisztásokon, erdőrészeken, majd érinti a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátumot. Innen az út az Olt partjára vezet, ahol egy függőhídon kell áthaladni és végül Sepsibükszádra érkezünk (1-es számú útvonal).Ez a kerékpárút azért készült el, hogy összekösse Hargita és Kovászna megyéket a „Borvizút” program keretén belül, amely az első ilyen kezdeményezés volt Romániába. A Polgár-Társ Alapítvány partnerségben a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesülettel (CSTTE) 2000-ben megtette az első lépéseket ezen kezdeményezés megvalósításához. A több száz gyógyhatású ásványvízfürdő, a több mint ezer ásványvízforrás létezése tökéletes alapot teremtett egy ilyen zöldút létrehozására.

Jelzése: rajzos tájékoztató jelzések és táblák.
Menetidő: 2 h.
Az útvonal hossza: 12 km.
 Maximális szintkülönbség: 60 m.

Piliske menedékház / Nagy-Piliske csúcs

Tusnádfürdő vonatállomásától indulunk el, majd áthaladunk az Olt hídján és egy kis emelkedővel
megérkezünk egy erdei úthoz, amely egy szűk völgyben vezet felfele a Sólyomkőtől északra. Egy órai emelkedő után elhagyjuk az erdei utat és a jelzett ösvényt követjük, amely egy nemrégiben felújított menedékházhoz vezet. Innen nyugati irányba haladva egy gerincre érkezünk, ahol az útvonal kék sávval van jelölve. Innen déli irányba, rövid időn belül, megérkezünk a Nagy-Piliske csúcsra (1374 m).Jelzése: kék kereszt;
Menetidő: 1,5–2 h.
Az útvonal hossza: 4 km.
Maximális szintkülönbség: 720 m.

Toronykövek

A turista útvonal (amely a Hargita Öko Alpin Klub által nemrégiben volt kiépítve) ugyancsak a 5. számnál leírt erdei útnál indul. Egy órás útvonal megtétele után, amely kék háromszöggel van jelölve, elhaladunk egy kiépített turista pihenőhely mellett majd megérkezünk a Toronykövekhez. Ez egy kilátópont, ahonnan megtekinthető az Olt folyó völgye és a Csomád-hegysége.Jelzése: kék háromszög.
Menetidő: 1 ½ h.
Az útvonal hossza: 1,5 km.
Maximális szintkülönbség: 540 m.

Veress víz / Vargyas pataka / Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

Tusnádfürdő északi kijáratától 1,25 km távolságra Csíkszereda irányába, a főútról a Vargyas-patak erdei út vezet jobb irányba, amely mentén nyárfák vannak. 2 km megtétele után az út áthalad a patak völgyén, majd 750-800 m után, bal irányba a Nagy-Haram erdei út halad el, amely a Veress víz völgyéig emelkedik. A két út találkozásától kezdve a jobbra (előre) menő, sárga háromszöggel jelzett út, 250 m után egy kis tisztáson ér véget. Bal irányba halad tovább az útvonal, a Mohos csúcs nyugati lejtőjén Fű-Haram irányába. 15 perc gyaloglás után egy hosszúkás tisztásra érkezünk, majd ezt egy rövid erdei séta után, egy újabb tisztás követi.
A fenyőerdőt lassan felváltja a bükkerdő. A jelzett útvonalon haladunk tovább a Mohos csúcs és a Nagy Csomád közötti nyeregig. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos tőzegláphoz, ahol találkozik a piros ponttal jelzett útvonallal. Innen a Szent Anna menedékház 1,5 km-re van. Az útvonal a Mohos tőzegláp mentén halad tovább, áthalad a Mohos tisztásán és a végállomása a Szent Anna-tó lesz.

Jelzése: sárga háromszög.
Menetidő: 2 h.
Az út hossza: 5,5 km.
Maximális szintkülönbség: 420 m.

Vártető / Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

A kék csíkjelzés követi az országutat a polgármesteri hivatal felé. A piac és a benzinkút után elhagyja a műutat és jobbra feltér a régi “5-ös kantin” mai romjainak irányába. Az erdő szélére érve, keskeny ösvény kezdődik, amely a Vár-Vápa-patak bal oldalán kapaszkodik felfelé a szétszórt sziklák között. Egy nagyjából 50 perces meredek emelkedő után egy útelágazáshoz érkezünk, ahol bal irányba haladunk tovább (a Hargita Öko Alpin Klub által nemrégiben kiépített útvonal). Kb. 15 perces mászás után a Vártető délkeleti vállához érkezünk, ahol a vár régi útja kerül elénk. Itt ágazik el a kék csíkkal jelzett turistaösvényből balra a kék ponttal jelzett ösvény, amelyen 15 perc alatt a Vártető csúcsára, vár területére jutunk.
Visszafele haladva folytatjuk útunkat a kék csíkkal jelzett ösvényen. 150 m után a vár útjába beletorkollik a balról feljövő Tiszás-pataki út. Tovább, déli irányba, fenyőerdőben haladunk a két Csomád nyerge felé. Az út, kezdetben a Vár-Vápa-patak jobb oldalán enyhén felfelé ível, 8-10 perc után átszeli a patakot, és délkelet felé kanyarodik. A hegyoldalon felkapaszkodó út egyre meredekebb lesz, legnehezebb szakaszát a Szurdok-tető és a Nagy-Csomád között érve el. Az ösvény nagyon enyhe emelkedővel kibukkan a két Csomád közötti kis tisztáson, ahol a Tusnádfürdőről feljövő piros kereszttel jelzett ösvénnyel találkozik. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos kráteréhez, ahol a Mohos tőzegláp is található. Ezt követve a menedékházhoz jutunk, majd a kempingtábortól a Szent Anna-tó kráterébe ereszkedhetünk le.

Jelzése: kék csík; a vártetőhöz kék pont.
Menetidő: 4–5 h.
Az útvonal hossza: 14 km.
 Maximális szintkülönbség: 560 m

Apor-bástya

Ez az első tusnádfürdői jelzett turista útvonal. A város központjából indul, elhalad a Mikes és az Apor források mellett és az erdő szélére érkezik. Itt véget ér a kövezett út és az útvonal egy jól kitaposott erdei ösvényen halad tovább. Nagyjából 10 perc séta után a piros kereszttel és a kék ponttal jelzett ösvény ketté szakad. A piros kereszttel jelzett út (10-es számú útvonal) a Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 területhez vezet.A második, a piros ponttal jelzett útvonal, bal irányba kanyarodik el és a Surdok tető lejtőjének oldalán halad tovább. Újabb 10 perc séta után, 701 m magasságban, megláthatjuk az Apor-bástyát, amely kilátóhelynek épült 1883-ban (nemrégiben restaurálták és egy napelemes világítórendszerrel szerelték fel). A kilátóhelyet elhagyva jobb irányba egy forráson haladunk át, majd egy enyhe lejtőn az útvonal visszavezet a városba.

A körút jelzése: piros pont.
Menetidő: ½ –1 h.
Az útvonal hossza: 1,5 km.
Maximális szintkülönbség: 68 m.

Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

A Komlós-árok jobb oldalán piros kereszttel jelzett, 32 szerpentines turistaösvény kanyarog a hegyen. A 9-es útvonalnál leírt helyről indul ez is. Ahonnan a két útvonal elágazik, a jobb oldali piros keresztes ösvény 3,2 km hosszú, szűk kanyarokkal tarkított szerpentinút meredeken emelkedik a Kis- és Nagy-Csomád közötti hegynyeregig. Az ösvény sűrű fenyő, majd lomberdőben vezet.A Csomád-nyereg közelében lévő kis tisztás az első kellemes pihenőhely, ahol a Vártetőről feljövő kék csíkkal jelzett turistaút csatlakozik a piros kereszttel jelzett úthoz (8-as számú útvonal). A tisztást elhagyva újból belépünk az erdőbe, amely most már a két Csomád közötti nyeregben majdnem vízszintesen halad. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos kráteréhez, ahol a Mohos tőzegláp is található. Ezt követve a menedékházhoz jutunk, majd a kempingtábortól a Szent Anna-tó kráterébe ereszkedhetünk le.

Jelzése: piros kereszt a menedékházig, kék háromszög a Nagy-Csomádra.
Menetidő: 3–3 ½ h.
Az útvonal hossza: 6 km.
Maximális szintkülönbség: 554 m.


Keresés

Időjárás
kedd, 2018-07-17
Hőmérséklet: ℃
szerda,
Max: ℃, Min: ℃
csütörtök,
Max: ℃, Min: ℃
péntek,
Max: ℃, Min: ℃